Oranje Logo De Kattentrainer Kat

Trainingsgids Tandenpoetsen

Trainingsgidsen

Wil jij jouw kat op jouw eigen tempo trainen, maar weet je niet precies hoe je een complexere zorghandeling (zoals tandenpoetsen) aanleert aan jouw kat? Dan is mijn trainingsgids voor jou!
 
In mijn trainingsgidsen vertel ik je van begin tot eind, hoe je een specifieke zorghandeling aan kunt leren.
Het e-book bevat niet alleen een uitgebreid stappenplan, maar ook tips ter voorbereiding en uitlegvideo’s waarin ik de stappen aan je laat zien. Alles om jou en jouw kat succesvol te laten zijn en jullie trainingsdoel te behalen!

Trainingsgids

Tandenpoetsen

€ 30,-

Voorpagina van de Trainingsgids: Tandenpoetsen voor Katten (e-book)

Geschikt voor…
leergierige mensen met of zonder ervaring met het trainen van katten*, die zelfstandig aan de slag willen met het aanleren van het tandenpoetsen aan hun kat. 

Echt super leuk om te zien hoe snel Lizzy de training door heeft! Als ik de handdoek neerleg, springt ze er gelijk op. 😸 Ik ben heel blij met de trainingsgids!

Spezielle deutsche Ausgabe für das Online Katzenkongress 2023

Waarom tandenpoetsen?

"Any brushing activity, used regularly, is better than no brushing activity."

Heb jij wel eens tandpijn ervaren? Gebitsproblemen zijn dé meest voorkomende aandoeningen onder katten die dierenartsen op hun behandeltafel voorbij zien komen. (echt waar! Het komt vaker voor dan overgewicht).[1] Naar schatting heeft 50 tot 90 procent van de katten van vier jaar of ouder gebitsproblemen.[2] Mocht jouw kat tot op heden nog geen professionele gebitsreiniging onder narcose nodig hebben gehad, dan is de kans zeer groot dat dit in de toekomst wel wordt geadviseerd door jouw dierenarts. Door dagelijks de tanden van jouw kat te poetsen, kun je veel van deze gebitsproblemen voorkomen,  of uitstellen.[3] Vandaar dat dagelijks tandenpoetsen zo belangrijk is voor het welzijn van jouw kat.

Persoonlijke begeleiding nodig?

Mijn trainingsgids

Mijn trainingsgids is meer dan alleen een stappenplan. Ik vertel je over mijn trainingsfilosofie, laat je zien hoe ik de tanden van mijn katten poets, geef je mijn tips ter voorbereiding, ik bespreek veelvoorkomende problemen en nog veel meer. Mijn trainingsgids is ervoor bedoeld om je dat zetje in de rug te geven en je een trainingswijze mee te geven waarop je jouw kat zonder dwang het tandenpoetsen aan kunt leren. Ik vertel je uitgebreid hoe ik de gehele handeling stap voor stap heb opgebouwd bij mijn katten en geef je al mijn tips & tricks om het tandenpoetsen van jouw kat tot een succes te maken.

Training is geen 'quick fix'

Het kan een week duren, maar ook een jaar. Ik kan niet op voorhand voorspellen hoe lang het duurt voor je jouw kat de tanden kunt poetsen. De trainingsduur is nu eenmaal van vele factoren afhankelijk, waaronder de vertrouwensband met jouw kat, de trainingservaring van jouw kat, de gemoedstoestand van jouw kat, het karakter van jouw kat, eventuele traumatische ervaringen uit het verleden en de trainingsfrequentie.

Wat ik je wel kan beloven is, dat mijn trainingsgids jouw kans op succes aanzienlijk vergroot. Niet alleen omdat je jouw kat de handeling in kleine stapjes aanleert en jouw kat veelvuldig hiervoor beloont, maar vooral omdat je op deze manier jouw kat autonomie en voorspelbaarheid geeft over het verloop van de handeling. Want voor een beter welzijn van jouw kat is het niet alleen belangrijk dat je het trainingsdoel bereikt, maar nog meer om hoe jouw kat zich erbij voelt. Dat zorgt ervoor dat het leuk blijft voor zowel kat als mens.

Veelgestelde vragen

Hoewel je ook zonder basistraining kunt beginnen aan dit stappenplan, vergroot je de kans van slagen als jij en jouw kat al enige basistraining vooraf hebben gedaan. Als jouw kat op verzoek kan zitten en plaats kan nemen op een mat (ook wel stationing genoemd), zal dit het trainingsproces voor het tandenpoetsen aanzienlijk verkorten.

Ja! Katten, welke leeftijd dan ook, kun je nog altijd nieuwe vaardigheden aanleren. Het leertempo zal allicht wat lager liggen, maar het trainingsplan is zo opgesteld, dat de kat het tempo bepaald.

Omdat ik je een traingsmethode en -filosofie meegeef, waarbij jouw kat meer autonomie en voorspelbaarheid krijgt. Dit zorgt ervoor dat jouw kat daadwerkelijk de kans krijgt om in te stemmen met de handeling, wat erg motiverend werkt voor katten. Daarbij is de training op basis van positive reinforcement, waardoor jouw kat zelfs plezier gaat beleven aan het tandenpoetsen.

Katten zijn van nature echte jagers. Als jouw kat geen voermotivatie heeft, is het belangrijk om dit te onderzoeken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals medische problemen (zoals reukvermogen of misselijkheid), voedingsgerelateerde kwesties (zoals voerverandering of overeten) of de manier waarop je voert (zoals vrij voeren, portiegrootte, aantal maaltijden per dag of overvoeren). Samenwerking met een kattendiëtist en/of dierenarts kan helpen om de oorzaak te achterhalen.

Desondanks is training zonder voermotivatie niet onmogelijk. We kunnen namelijk ook werken met andere beloningen, zoals aandacht, aaien, spel of toegang tot buiten. Voer is weliswaar de meest gebruikelijke beloning en effectief, omdat het een primaire behoefte van jouw kat is.

Daar help ik je graag bij! Zeker voor beginners kan het een hele uitdaging zijn om een start te maken met het trainen van jouw kat. In het 1-op-1 traject begeleid ik je daarom drie maanden lang. Je zult zien dat ook jouw kat super snel kan leren!

Net als bij mensen, ontstaan of verergeren gebitsproblemen bij katten door de opbouw van tandplak. Tandplak vormt zich al binnen enkele dagen tot tandsteen. Dagelijks tandenpoetsen wordt daarom geadviseerd.
Vandaar dat ik het in de trainingsgids ook uitgebreid heb over het creëren van deze dagelijkse routine, ook tijdens het trainen al. 

Gratis kennismakingsgesprek?