Oranje Logo De Kattentrainer Kat

De basis voor een succesvolle training

Het trainen van een kat lijkt voor sommigen een onmogelijke opgave. In de jaren dat ik inmiddels online trainingsvideo’s deel van mijn katten is dan ook de meest gestelde vraag: "Hoe begin ik met het trainen van mijn kat?" Mijn antwoord is dan vaak stap voor stap! In deze blogpost deel ik enkele handige tips voor een goede basis voor een succesvolle training.
Mijn kat Ivy die mij een high five geeft met haar linkerpoot

Voor je begint…
Het spreekt misschien voor zich, maar voordat je begint met het trainen van jouw kat is het belangrijk dat hij fysiek en mentaal in optimale gezondheid verkeerd. Net als wij mensen, leren katten ook beter als ze fit, uitgerust en gelukkig zijn. Het moment dat jouw kat pijn heeft, angstig is of net bijkomt van een operatie is dus niet het ideale moment om te beginnen met trainen. Zorg dan eerst dus dat jouw kat goed in zijn vel zit, voor je begint met het trainen van jouw kat.

Beloningen en positieve bekrachtiging
Katten leren het beste door middel van positieve bekrachtiging, oftewel beloningen. Een simpele manier om te beginnen met het trainen van jouw kat, is dan ook door hem of haar te belonen voor goed gedrag. Springt jouw kat van tafel? Beloon. Maakt jouw kat gebruik van de klimpaal? Beloon.

De meest gebruikte beloning tijdens training is vaak voer, maar vergeet niet; jouw stem, het geven van aandacht, aaien of spel kunnen ook belonend zijn voor jouw kat. Het is maar net waar jouw kat gemotiveerd door raakt. 

Op het juiste moment op de juiste plek
Afleiding is funest voor een goede trainingssessie. Zeker als je net begint met trainen, wil je de leeromgeving zo rustig en afleidingsvrij mogelijk houden. Afleidingen zijn overal. Denk maar eens aan de televisie die aanstaat, een voorbijvliegend vogeltje of een tweede huisdier aan de andere kant van de deur. Wees je hier bewust van en probeer zoveel mogelijk stoorzenders te vermijden. Zo heeft jouw kat de beste kansen om nieuwe dingen te leren.

Heb een plan (en gooi ‘m overboord)
Als jij al niet weet wat je van jouw kat wilt zien, hoe moet jouw kat dan weten wat je van hem verwacht? Daarom is het belangrijk om van te voren een plan te hebben. Wat wil je jouw kat leren? Welke stappen zijn er voor nodig om tot het einddoel te komen? Hoe ga je jouw kat dat gedrag ontlokken? Dit plan hoeft niet uitgebreid te zijn, maar denk er van te voren even overna. Dit voorkomt frustratie bij jou en bij jouw kat.

Ik kan je daarbij ook alvast verklappen dat een training nooit precies volgens plan verloopt! Dat is nou eenmaal ook het leuke aan het trainen van dieren. Wees daarom flexibel en creatief. Er zijn vele manieren om iets aan te leren, dus doe wat het beste past bij jou en jouw kat in dat moment.

Geduld & Consistentie
Hier gaan vele kattenbaasjes de mist in: het kost meer geduld van hen lief is. Het kost tijd om jouw kat duidelijk te maken wat je van hen verwacht. Elke kat leert in zijn eigen tempo en het vraagt daarom vaak meerdere herhalingen, dagen en soms maanden voor je jouw trainingsdoel bereikt hebt. Geduld en consistentie zijn daarom eigenschappen die je wel moet bezitten. 

 

Conclusie: het trainen van een kat levert ontzettend veel op, maar een goede voorbereiding is echt het halve werk. Met geduld, beloningen, creativiteit en consistentie verhoog je jouw kansen op een succesvolle training. Het zal de band tussen jou en jouw kat enorm versterken. En onthoud dat elke kat uniek is en zijn eigen persoonlijkheid heeft, dus wees bereid om het trainingsproces aan te passen aan de behoeften en kunde van je kat. Met de juiste aanpak en een pawsitieve houding kun je samen met je kat geweldige doelen bereiken. Veel succes met het trainen van je katachtige metgezel!

Waarmee kan ik je helpen?

Wil je jouw kat leren wennen aan de reismand of wil je beginnen met zorg in samenwerking te geven?
Ik vertel je graag meer over mijn werk en trainingsvisie in een gratis kennismakinggesprek!