Oranje Logo De Kattentrainer Kat

Zet jezelf op de wachtlijst

De pilot van juni was binnen 2 minuten uitverkocht!
Wil jij 1 augustus de start van de verkoop van deze cursus niet missen?
Ik hou je graag per e-mail op de hoogte.

Minder stress, meer vertrouwen en een betere relatie met jouw kat door middel van training

Stribbelt jouw kat tegen tijdens het borstelen? Of weigert jouw kat medicatie in te nemen? Is het reismandje ingaan een absolute nachtmerrie?

Volg dan mijn online cursus Start Cooperative Care met jouw kat. Cooperative Care betekent dat jouw kat de zorghandeling niet alleen ondergaat en tolereert, maar dat hij er actief en vrijwillig aan deelneemt.

In deze cursus deel ik alles over hoe een kat leert, hoe je stress kunt minimaliseren, hoe je een zorghandeling stressvrij opbouwt en bovenal vele praktische oefeningen om direct met jouw kat te trainen. En no worries, dit is veel makkelijker dan veel mensen denken.

Hoe mijn kat Ivy instemt met de handeling van het tandenpoetsen door op haar trainingsmat plaats te nemen.

Je hebt al veel trucjes geprobeerd, maar jouw kat blijft tegenstribbelen.

Tegenstribbelen…
…tijdens het borstelen.
…tijdens het tandenpoetsen.
…tijdens het nagels knippen.
…als hij het reismandje in moet.
…als je medicatie ingeeft.

Voor veel katteneigenaren is dit de harde realiteit. Onderzoek toont aan dat 40 procent van de katten überhaupt niet naar de dierenarts gaat, voornamelijk omdat ze aggresieve weerstand bieden en veel stress ervaren tijdens het vervoer en het bezoek aan de dierenarts.

En tegelijk is het logisch. De gebruikelijke adviezen, zelfs van professionals, over hoe je zorghandelingen uitvoert bij een kat, schieten grandioos tekort. Ze zijn vaak gebaseerd op dwang, waar de wetenschap allang van heeft aangetoond dat het een ineffectieve leermethode is voor katten.

Maar helaas… de wereld kan maar moeilijk geloven dat katten trainbaar zijn.

Kattenliefhebbers weten zich geen raad meer. Het ene na het andere trucje werkt niet meer. De kat blijft tegenstribbelen of veel stress overhouden van ogenschijnlijk eenvoudige handelingen, zoals het innemen van medicatie, het borstelen of het reismandje. Waarom werkt de kat nou niet mee?

Dit dwingt veel kattenliefhebbers zelfs om te kiezen of ze de behandeling überhaupt starten. Weegt de hoeveelheid stress wel op tegen het nut van de behandeling? Hoe dan ook, de kat ontvangt niet de zorg die hij verdient.

Dat voelt machteloos. Want hoe kun je een kat nou duidelijk maken dat je echt het beste met hem voor hebt?

Ik ben twee jaar geleden met Cooperative Care-training met mijn katten Noor & Ivy en het werkt echt. Ook voor mijn klanten.

Tijd om de regie te nemen.

 

Want terwijl jij blijft hopen dat het de volgende keer echt beter zal gaan, had je ook kunnen beginnen met trainen en jouw kat zoveel stress kunnen ontnemen. 

Zet jezelf op de wachtlijst

De pilot van juni was binnen 2 minuten uitverkocht!
Wil jij 1 augustus de start van de verkoop van deze cursus niet missen?
Ik hou je graag per e-mail op de hoogte.

"Mijn 16 jaar oude kat hoeft niet langer onder narcose getrimd te worden."

– Yant & poes Brenna –

Dankzij Cooperative Care hebben mijn katten plezier tijdens zorghandelingen.

 

Toen mijn kat Ivy de diagnose astma kreeg, werd het gebruik van een astma-inhalator wel besproken door mijn dierenarts, maar eigenlijk als onhaalbaar afgedaan, omdat ‘katten dat niet accepteren’. Binnen 10 weken wist ik Ivy echter te leren hoe ze de astma-inhalator kon gebruiken. En nee, dat was niet op de traditionele manier.

In het begin probeerde ik de inhalator een paar keer op Ivy’s snuit te plaatsen. Maar Ivy’s reactie sprak boekdelen: nog voordat het masker haar snuit raakte, draaide ze al weg, wurmde zich los en vluchtte weg. Ze verzette zich zo hevig dat ik besloot dat dwang geen optie was.

Ivy en ik hadden al wat ervaring met clickertraining, dus besloot ik dit in te zetten voor het aanleren van de inhalator. Ik ging ermee aan de slag en er ging een wereld voor me open. 

Ivy stopt nu vrijwillig haar snuitje in de astma-inhalator.

Het dagelijks innemen van medicatie bezorgt haar geen stress. Integendeel, ze komt met plezier naar me toe, als ik haar roep voor haar medicatie. Ik ben me verder gaan verdiepen in Cooperative Care. Zo heb ik het ook ingezet voor tandenpoetsen, voorbereiding op de jaarlijkse dierenartscontrole, het zelf in de reismand stappen… en ga zo maar door. Tegenwoordig heb ik het vertrouwen dat wat ze ook aan zorg nodig hebben, wij het in samenwerking kunnen uitvoeren.

Misschien vraag je je op dit moment nog af wat Cooperative Care nou precies is.
Uiteindelijk is het niks anders dan een bepaalde mindset die je aanneemt, waarbij je ervoor kiest om samen te werken met jouw kat.

Je leert je kat wat je van hem verwacht tijdens zorghandelingen. Bijvoorbeeld, ik vraag mijn katten vaak om op een trainingsmat te gaan zitten. Je beloont jouw kat voor het meewerken, want zorghandelingen zijn vaak onprettig voor je kat en daar moet wel wat tegenoverstaan. Je bouwt de handeling stap voor stap op zodat je kat weet wat er gaat gebeuren en zelfs de controle heeft over het starten van de handeling. En het allerbelangrijkste: je respecteert altijd de grenzen van je kat. Als je kat stress vertoont, luister je en stop je met wat je doet.

Misschien klinkt dit utopisch. Misschien denk je dat het bij jouw kat nooit zal werken. Deze aanpak werkt echter voor elke kat. Door katten te betrekken bij hun eigen verzorging, wordt de stress en angst die vaak gepaard gaan met medische procedures verminderd. Ze hebben meer controle over wat er gebeurt en leren dat deze procedures niet bedreigend zijn.

Cooperative Care is geen one-size-fits-all benadering. Elke kat, elk mens en elke situatie is anders. Juist door rekening te houden met die verschillen, met de individuele behoeften van zowel kat als mens en te trainen op jullie eigen tempo, is wat Cooperative Care zo succesvol maakt.

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe ik Cooperative Care heb ingezet bij Ivy en haar astmamedicatie: 

Zet jezelf op de wachtlijst

De pilot van juni was binnen 2 minuten uitverkocht!
Wil jij 1 augustus de start van de verkoop van deze cursus niet missen?
Ik hou je graag per e-mail op de hoogte.

Elke kat kan Cooperative Care gebruiken

Wat is het addertje?


Mensen twijfelen vaak aan het idee dat je een kat kunt trainen om mee te werken aan zorghandelingen. 
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

En dat snap ik.

Er is niet echt een addertje, maar wat je wel mag beseffen is dat starten met Cooperative Care even wat tijd en toewijding kost. Je dient namelijk wel te leren wat wel en niet werkt voor jouw kat, een trainingsroutine op te bouwen en bovenal begrip en geduld op te brengen.

We kunnen ook niet alle stress voor jouw kat wegnemen. Een stressvrij leven is een utopie. Daar spelen veel meer factoren een rol, zoals trauma’s of genetische aanleg.

Echter waar je eerst opzag tegen zorghandelingen of alleen maar kon hopen dat je kat gezond zou blijven, ben je nu voorbereid. Je hebt het zelfvertrouwen dat wat er ook maar op jullie pad komt, je het in samenwerking kunt uitvoeren en je het voor jouw kat zo plezierig mogelijk kunt maken. 

Vaak vragen mensen pas om hulp vragen als het te laat is, wanneer de kat dringend zorg nodig heeft en dwang de enige optie lijkt te zijn. Door te starten met Cooperative Care gaat jou dit niet overkomen. 

De positieve ervaringen die jij jouw kat geeft met zorghandelingen en het vertrouwen dat je opbouwt, maken toekomstige zorghandelingen minder stressvol.

Mijn kat Noor zit rechtop haar trainingsmat met de rug naar mij toe. Terwijl ik haar aanraak met mijn rechterhand, heeft zij alleen maar oog voor de nagelschaar in mijn linkerhard die ik haar voor haar houdt.

"We hadden ons geen betere kattentrainer kunnen wensen"

– Rineke, Annet & kat Bimini –

Dit staat je te wachten

 
Met deze cursus leg je de basis voor zorghandelingen in samenwerking te doen met jouw kat, zoals tandenpoetsen, nagels knippen, vachtverzorging, reismandtraining en dierenartsbezoeken.

 Positive reinforcement training

Een goede basis is het halve werk. We bouwen de Cooperative Care-training echt vanaf nul op. Ik vind het belangrijk om je niet alleen te leren WAT je moet doen, maar ook WAAROM, dus de cursus zit echt boordevol kennis.

 Inspiratie

Als je niet weet wat mogelijk is, kom je ook niet tot actie. Cooperative Care is een vrij nieuw fenomeen en kattentraining is nog vrij onbekend. Ik geef je dan ook tientallen voorbeelden van hoe je Cooperative Care in kan zetten, die je ogen zullen openen.

 Mat training

Een basisskill die elke kat zou moeten kennen! Je leert jouw kat plaats te nemen op een trainingsmat. Je kunt dit vervolgens gebruiken voor reismandtraining, weegschaaltraining, dierenartsbezoeken en nog veel meer.

 Actieve toestemming krijgen

Geen giswerk meer of jouw kat wel of niet mee wil werken, want je gaat jouw kat leren actieve toestemming te geven voor je een zorghandeling start. 

Lichamelijk onderzoek oefenen

We leggen de nadruk op aanrakingen oefenen, omdat veel vaardigheden daarop zijn gebaseerd, zoals bijvoorbeeld het nagels knippen, tandenpoetsen of de vachtverzorging.

Betere zorg

in samenwerking

Minder stress

op jullie eigen tempo

Versterkt de band

meer vertrouwen

Hoe zit de cursus in elkaar?

 

Na het plaatsen van jouw bestelling ontvang je binnen 5 minuten een mail met de inloggegevens voor de online leeromgeving. De in totaal vier modules zijn gevuld met leerzame teksten, trainingsvideo’s, praktische oefeningen en tips:

Module 1: Wat je moet weten voor je begint met Cooperative Care
Wat is Cooperative Care? Hoe ziet Cooperative Care eruit? Wat zijn jouw trainingsdoelen? Wat is jouw startpunt? Wat is realistisch? Hoe train je met meerdere katten?

Module 2: Begrip & Motivatie
Je leert waarom jouw kat zich gedraagt, zoals hij zich nu gedraagt. Ik leg je uit hoe een kat leert en we onderzoeken wat jouw kat motiveert. Je leert de basis over het succesvol trainen van katten en je start met mat training.

Module 3: Van stress naar plezier
Wat is angst en hoe zien stressignalen eruit bij katten? Hoe verminder je de angst en het verzet van jouw kat tijdens zorghandelingen? Je leert stresssignalen te herkennen en jouw kat ontspannen aanrakingen te accepteren. Je leert over het gebruik van startbuttons en hoe je dit in kan zetten tijdens zorghandelingen.

Module 4: Hoe bouw je een zorghandeling op?
In deze module geef ik een aantal praktische tips en voorbeelden om zorghandelingen op te bouwen, zodat je jouw eigen plan kunt opstellen voor jouw trainingsdoel.

In de toekomst is er de keuze om de cursus zelfstandig te volgen (zonder begeleiding) of te kiezen voor het groepstraject (met vier weken online begeleiding). Hieronder de verschillen op een rijtje:

Basic

INSCHRIJVING OPENT 1 augustus 2024

Groepstraject

INSCHRIJVING OPENT 1 augustus 2024

Zet jezelf op de wachtlijst

De pilot van juni was binnen 2 minuten uitverkocht!
Wil jij 1 augustus de start van de verkoop van deze cursus niet missen?
Ik hou je graag per e-mail op de hoogte.

"It always seems impossible until it's done."

– Nelson Mandela –

Van boerendochter naar veelgevraagd kattentrainer

Hi, ik ben Judith te Boome en als De Kattentrainer is het mijn missie om de relatie tussen mens en kat te verbeteren en het welzijn van katten te verhogen.

Toen ik 34 jaar geleden werd geboren in de Achterhoek in een heel nuchter boerengezin had ik niet verwacht dat ik uiteindelijk katten zou trainen en al helemaal niet dat ik er ook nog eens mijn werk van zou maken.

Ik heb altijd een passie gehad voor dieren en gedrag. Opgroeiend op een boerderij en als dochter van een hondentrainer, is me dit met de paplepel ingegoten. Uiteindelijk bleken deze twee passies een perfecte combinatie te zijn voor een specialisatie in kattentraining en een opleiding tot kattengedragstherapeut. Dankzij deze kennis weet ik inmiddels precies hoe je het gedrag van een kat kunt beïnvloeden – zonder dwang natuurlijk – en hoe je dit in kunt zetten om stress te verminderen.

Mede dankzij mijn enthousiasme voor kattengedrag en mijn duidelijke manier van uitleggen zitten mijn webinars vaak binnen no time vol en heb ik al honderden katteneigenaren kunnen inspireren om te beginnen met het trainen van hun kat. Hoe jij training succesvol kunt inzetten bij jouw kat, dat leer ik je in deze online cursus.

Mijn kat Ivy die klaarzit voor het tandenpoetsen

Veelgestelde vragen

Absoluut! Het is waar dat het makkelijker is om als kitten al te beginnen met clickertraining of het aanleren van zorghandelingen, maar ook een volwassen kat is nog prima in staat om te leren.

Het kan zijn dat je wat meer tijd en geduld nodig hebt, maar het is zeker niet te laat om op latere leeftijd nog te beginnen.

Ja, deze cursus is echt bedoeld voor beginners die nog geen ervaring hebben met het trainen van katten. We starten met Cooperative Care training vanaf nul.

Twijfel je of de cursus wat voor jou is? Laten we dan even videobellen en boek hier een kennismakingscall.

Ik raad aan om er een routine van te maken en om dagelijks met jouw kat 1-3 minuten te trainen. Dat is dus eigenlijk niet zo heel erg veel!

Hoe snel je resultaat ziet of jullie trainingsdoel bereikt, is van zoveel factoren afhankelijk, dat ik daar geen éénduidig antwoord op kan geven. Waar ik een week nodig had om Noor aan het tandenpoetsen te laten wennen, moest Ivy er drie weken voor trainen en had één van mijn klanten hier meerdere maanden voor nodig.

Factoren die daarbij een rol spelen: trainingservaring, energie van de kat, leersnelheid, trainingsfrequentie en motivatie.

Tot slot: ik werk vanuit de mindset dat we nooit uitgeleerd zijn. We blijven een leven lang leren en nieuwe doelen stellen. Ik ben dan ook nooit uitgetraind.

Katten zijn van nature echte jagers. Als jouw kat geen voermotivatie heeft, is het belangrijk om dit te onderzoeken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals medische problemen (zoals reukvermogen of misselijkheid), voedingsgerelateerde kwesties (zoals voerverandering of overeten) of de manier waarop je voert (zoals vrij voeren, portiegrootte, aantal maaltijden per dag of overvoeren). Samenwerking met een kattendiëtist en/of dierenarts kan helpen om de oorzaak te achterhalen. 

Tijdens deze cursus en Cooperative Care motiveren we de kat met de voerbeloning. Vandaar dat ik aanraad om eerst het gebrek aan voermotivatie te achterhalen, alvorens je start met het groepstraject van deze online cursus.

De cursus is echt opgezet om je een goede start te geven met Cooperative Care. Je leert de basisbeginselen dus kennen; hoe leert een kat, hoe motiveer je een kat, hoe bouw je een zorghandeling op, wat zijn startbuttons, hoe ziet stress eruit en hoe kun je dit verminderen, en ga zo maar door…

De cursus helpt je om een basis, een fundering te leggen en brengt je de kennis over hoe je Cooperative Care in kunt zetten. Het bevat geen volledige stappenplannen of trainingsgidsen voor het aanleren van geavanceerde zorghandelingen, zoals tandenpoetsen, reismandtraining of nagels knippen.

In de toekomst neem ik me wel voor om voor specifieke zorghandelingen een trainingsgids, masterclass dan wel vervolgcurs te ontwikkelen.

Heb je nog vragen?