Start direct met Cooperative Care
Inschrijving voor het groepstraject (okt ’24 – jan ’25) geopend!
zonder begeleiding
nog maar 1 plekje beschikbaar!
Minder stress, meer vertrouwen en een betere relatie met jouw kat door middel van training
Stribbelt jouw kat tegen tijdens het borstelen? Of weigert jouw kat medicatie in te nemen? Is het reismandje ingaan een absolute nachtmerrie?
Volg dan mijn online cursus Start Cooperative Care met jouw kat. Begin samen te werken met jouw kat, zodat die zorg niet alleen ondergaat en tolereert, maar er actief en vrijwillig aan deelneemt.
In deze cursus deel ik alles over hoe een kat leert, hoe je stress kunt minimaliseren, hoe je een zorghandeling zonder dwang opbouwt en bovenal vele praktische oefeningen om direct met jouw kat te trainen. En no worries, dit is veel makkelijker dan veel mensen denken.
Je hebt al veel trucjes geprobeerd, maar jouw kat blijft tegenstribbelen.
Tegenstribbelen…
…tijdens het borstelen.
…tijdens het tandenpoetsen.
…tijdens het nagels knippen.
…als hij het reismandje in moet.
…als hij medicatie in moet nemen.
Voor veel katteneigenaren is dit de harde realiteit. Onderzoek toont aan dat 40 procent van de katten überhaupt niet naar de dierenarts gaat, voornamelijk omdat ze aggresieve weerstand bieden en veel stress ervaren tijdens het vervoer en het bezoek aan de dierenarts.
En tegelijk is het logisch. De gebruikelijke adviezen, zelfs van professionals, over hoe je zorghandelingen uitvoert bij een kat, schieten grandioos tekort. Ze zijn vaak gebaseerd op dwang, waar de wetenschap allang van heeft aangetoond dat het een ineffectieve leermethode is voor katten.
Maar helaas… de wereld kan maar moeilijk geloven dat katten trainbaar zijn.
Kattenliefhebbers worden radeloos. Het ene na het andere trucje werkt niet meer. De kat blijft tegenstribbelen of veel stress overhouden van ogenschijnlijk eenvoudige handelingen, zoals het innemen van medicatie, het borstelen of het reismandje. Waarom werkt de kat nou niet mee?
Dit dwingt veel kattenliefhebbers zelfs om te kiezen of ze de behandeling überhaupt starten. Weegt de hoeveelheid stress wel op tegen het nut van de behandeling? Hoe dan ook, de kat ontvangt niet de zorg die hij verdient. Dat voelt machteloos. Want hoe kun je een kat nou duidelijk maken dat je echt het beste met hem voor hebt?
Ik ben twee jaar geleden met Cooperative Care-training met mijn katten Noor & Ivy en het werkt echt. Ook voor mijn klanten.
Tijd om de regie te nemen.
Want terwijl jij blijft hopen dat het de volgende keer echt beter zal gaan, had je ook kunnen beginnen met trainen en jouw kat zoveel stress kunnen besparen.
Marjolein vertelt waarom de cursus binnen enkele dagen een wereld van verschil heeft gemaakt voor haar kat Yfke.
Marjolein vertelt waarom de cursus binnen enkele dagen een wereld van verschil heeft gemaakt voor haar kat Yfke
“Mijn kat Yfke krijgt sinds een week metacam. Ze vindt het niet vies. Maar de eerste dagen, gaf ik haar dat zoals ik dat normaal zou doen. Dan pak je even zacht het kopje vast, stop je het spuitje met medicatie in het bekje en beloon je haar met lekkers en knuffels. Maar zodra ze nu dat spuitje ziet, dan loopt ze weg. En ja, dan moet ik erachteraan. Dan gaat ze naar boven en dan gaat ze zich verstoppen. Nou, zie maar eens dat ze weer terugkomt. Dus [door deze cursus] ben ik eens bij het kleedje gaan zitten. Ik heb het spuitje voor haar gehouden en tot mijn grote verbazing ging ze er gewoon zelf aan likken. En nu doen we dat dus elke avond. Echt zo’n wereld van verschil. Ze loopt ook niet meer weg. En ze wil gewoon meer als het op is. Naah, daar kreeg ik gewoon kippenvel van! Dat vond ik zo mooi! Dat is al een hele grote winst, dus wat mij betreft is deze pilot al helemaal geslaagd!”
"It always seems impossible until it's done."
– Nelson Mandela –
Dankzij Cooperative Care hebben mijn katten plezier tijdens zorghandelingen.
Toen mijn kat Ivy de diagnose astma kreeg, werd het gebruik van een astma-inhalator wel besproken door mijn dierenarts, maar eigenlijk als onhaalbaar afgedaan, omdat ‘katten dat niet accepteren’. Binnen 10 weken wist ik Ivy echter te leren hoe ze de astma-inhalator kon gebruiken. En nee, dat was niet op de traditionele manier.
In het begin probeerde ik de inhalator een paar keer op Ivy’s snuit te plaatsen. Maar Ivy’s reactie sprak boekdelen: nog voordat het masker haar snuit raakte, draaide ze al weg, wurmde zich los en vluchtte weg. Ze verzette zich zo hevig dat ik besloot dat dwang geen optie was.
Ivy en ik hadden al wat ervaring met clickertraining, dus ik besloot dit in te zetten voor het aanleren van de inhalator. Ik ging ermee aan de slag en er ging een wereld voor me open.
Ivy stopt nu vrijwillig en met plezier haar snuitje in de astma-inhalator.
Het dagelijks innemen van medicatie bezorgt haar geen stress. Integendeel, ze komt met plezier naar me toe, als ik haar roep voor haar medicatie. Ik ben me verder gaan verdiepen in Cooperative Care. Zo heb ik het ook ingezet voor tandenpoetsen, voorbereiding op de jaarlijkse dierenartscontrole, het zelf in de reismand stappen… en ga zo maar door. Tegenwoordig heb ik het vertrouwen dat wat ze ook aan zorg nodig hebben, wij het in samenwerking kunnen uitvoeren.
Misschien vraag je je op dit moment nog af wat Cooperative Care nou precies is.
Uiteindelijk is het niks anders dan een andere mentaliteit aannemen, waarbij je ervoor kiest om samen te werken met jouw kat en stress te minimaliseren.
Je leert je kat wat je van hem verwacht tijdens zorghandelingen. Bijvoorbeeld, ik vraag mijn katten vaak om op een trainingsmat te gaan zitten. Je beloont jouw kat voor het meewerken, want zorghandelingen zijn vaak onprettig voor je kat en daar moet wel wat tegenoverstaan. Je bouwt de handeling stap voor stap op, zodat je kat weet wat er gaat gebeuren en zelfs de controle heeft over het starten van de handeling. En het allerbelangrijkste: je respecteert altijd de grenzen van je kat. Als je kat stress vertoont, luister je en stop je met wat je doet.
Misschien klinkt dit utopisch. Misschien denk je dat het bij jouw kat nooit zal werken. Deze aanpak werkt echt voor elke kat. Door katten te betrekken bij hun eigen verzorging, wordt de stress en angst die vaak gepaard gaan met medische procedures verminderd. Ze hebben meer controle over wat er gebeurt en leren dat deze procedures niet bedreigend zijn.
Cooperative Care is geen one-size-fits-all benadering. Elke kat, elk mens en elke situatie is anders. Juist door rekening te houden met die verschillen, met de individuele behoeften van zowel kat als mens en te trainen op jullie eigen tempo, is wat Cooperative Care zo succesvol maakt.
Elke kat kan Cooperative Care gebruiken
Wat is het addertje?
Mensen twijfelen vaak aan het idee dat je een kat kunt trainen om mee te werken aan zorghandelingen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat snap ik.
Er is niet echt een addertje, maar wat je wel mag beseffen is dat starten met Cooperative Care even wat tijd en toewijding kost. Je dient namelijk wel te leren wat wel en niet werkt voor jouw kat, een trainingsroutine op te bouwen en bovenal begrip en geduld op te brengen.
We kunnen ook niet alle stress voor jouw kat wegnemen. Een stressvrij leven is een utopie. Daar spelen veel meer factoren een rol, zoals trauma’s of genetische aanleg.
Echter waar je eerst opzag tegen zorghandelingen of alleen maar kon hopen dat je kat gezond zou blijven, ben je nu voorbereid. Je hebt het zelfvertrouwen dat wat er ook maar op jullie pad komt, je het in samenwerking kunt uitvoeren en je het voor jouw kat zo plezierig mogelijk kunt maken.
Vaak vragen mensen pas om hulp als het te laat is, wanneer de kat dringend zorg nodig heeft en dwang de enige optie lijkt te zijn. Door te starten met Cooperative Care gaat jou dit niet overkomen.
De positieve ervaringen die jij jouw kat geeft met zorghandelingen en het vertrouwen dat je opbouwt, maken toekomstige zorghandelingen minder stressvol.
Start direct met Cooperative Care
zonder begeleiding
"We hadden ons geen betere kattentrainer kunnen wensen"
– Rineke, Annet & kat Bimini –
Dit staat je te wachten
Een goede basis is het halve werk. We bouwen de Cooperative Care-training echt vanaf nul op. Met deze cursus leg je de basis om in de toekomst zorghandelingen in samenwerking op te bouwen met jouw kat, zoals tandenpoetsen, nagels knippen, vachtverzorging, reismandtraining en dierenartsbezoeken.
✔ Positive reinforcement training
Een kat heeft altijd een reden voor zijn gedrag. Dwang of straf is niet alleen onwenselijk, maar de kat leert ook niet wat hij wél verwacht wordt te doen. In deze cursus leer je hoe je positive reinforcement in kunt zetten om medewerking te krijgen van jouw kat.
✔ Actieve toestemming krijgen
Geen giswerk meer of jouw kat het wel of niet leuk heeft, want je gaat jouw kat leren actieve toestemming te geven voor je een zorghandeling start.
✔ Mat training
Een basisskill die elke kat zou moeten kennen! Je leert jouw kat plaats te nemen op een trainingsmat. Je kunt dit vervolgens gebruiken voor reismandtraining, weegschaaltraining, dierenartsbezoeken en nog veel meer.
✔ Stress minimaliseren
Veel katten hebben al negatieve ervaringen opgedaan met zorghandelingen, zoals nagels knippen, tandenpoetsen of vachtverzorging. We leggen in deze cursus dan ook de nadruk op hoe je deze angst bij jouw kat weg kunt nemen en zelfs om kunt zetten naar plezier.
✔ Inspiratie
Als je niet weet wat mogelijk is, kom je ook niet tot actie. Cooperative Care is een vrij nieuw fenomeen en kattentraining is nog vrij onbekend. Ik geef je dan ook tientallen voorbeelden van hoe je Cooperative Care in kan zetten, die je ogen zullen openen.
Hoe zit de cursus in elkaar?
Na het plaatsen van jouw bestelling ontvang je binnen 5 minuten een mail met de inloggegevens voor de online leeromgeving. De in totaal zes modules zijn gevuld met leerzame teksten, uitlegvideo’s, trainingsvideo’s, praktische oefeningen en tips om een goede start te maken met Cooperative Care training.
✔ Module 1: Introductie met Cooperative Care
Wat is Cooperative Care? Hoe ziet Cooperative Care eruit? Wat als jouw kat plots zorg nodig heeft?
✔ Module 2: Maak je trainingsbereid
Wat zijn jouw trainingsdoelen? Hoe leert een kat? Hoe train je met meerdere katten? Wat heb je nodig aan trainingsmaterialen? Welke beloning is geschikt voor jouw kat?
✔ Module 3: Start met trainen!
Waar begin je met trainen? Je leert de basis over het succesvol trainen van katten. Je krijgt oefeningen mee om direct met jouw kat te trainen. Aan het einde van deze module stapt jouw kat met plezier op de trainingsmat.
✔ Module 4: Van stress naar plezier
Wat is angst eigenlijk en hoe zien stressignalen eruit bij katten? Wat zijn de oorzaken voor stress bij katten? Hoe voorkom je stress tijdens zorghandelingen? En misschien wel het aller belangrijkste: wanneer jouw kat al angst heeft voor een bepaalde zorghandeling, hoe kan ik die angst wegnemen?
✔ Module 5: Startbuttons
In deze module komt alles bij elkaar. Je leert over het gebruik van startbuttons; de sleutel tot echte samenwerking met jouw kat. Je leert wat startbuttons zijn en hoe je deze aan jouw kat kunt aanleren voor je begint met de zorghandeling oefenen.
✔ Bonusmodule:
Piltraining & Weegschaaltraining
Ik vertel je hoe je jouw kat actief en vrijwillig pillen leert slikken en op de weegschaal laat stappen. Ik laat het je niet alleen zien, maar geef je ook mijn stappenplan mee.
Iedereen leert anders.
Self-paced
Voor wie? Voor degenen met sterke motivatie en discipline om zelfstandig te starten met Cooperative Care, zonder behoefte aan sociale ondersteuning, persoonlijke begeleiding of feedback.
- Start: wanneer jij wil
- Leer op jouw eigen tempo
- 1 jaar lang toegang tot de leeromgeving
- Meer dan 35 korte lessen
- Werkboek met praktische oefeningen
- Vele voorbeeldvideo's
- Toegang tot De Kattentrainer Community
€ 197,-
Groepstraject
Slechts beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Voor wie? Voor iedereen die een stok achter de deur nodig heeft, erkenning en steun van anderen waardeert, onervaren is met kattentraining, of in het verleden moeite heeft gehad om zelf de training op te pakken.
- Start: 1 oktober 2024
- Leer op jouw eigen tempo
- 1 jaar lang toegang tot de leeromgeving
- Meer dan 35 korte lessen
- Werkboek met praktische oefeningen
- Vele voorbeeldvideo's
- Toegang tot De Kattentrainer Community
- 3 maanden begeleiding
- Feedback op jouw trainingsvideo's
- 6 livesessies (online)
- Certificaat van deelname
Nu tijdelijk van €119,- p.m. voor slechts:
€ 50,- per maand
Nog maar 1 plekje beschikbaar!
"Mijn 16 jaar oude kat hoeft niet langer onder narcose getrimd te worden."
– Yant & poes Brenna –
Is het groepstraject iets voor jou?
Al het begin is moeilijk. Het is heel normaal dat je moeite hebt om zelf te starten met het trainen van jouw kat. Niet alleen is het een leerproces voor jouw kat, maar ook voor jezelf. Heel normaal dat je je daarover nog wat onzeker voelt en extra hulp nodig hebt. Of je wil wel, maar je vindt er de tijd niet voor. Of je hebt het gevoel er alleen voor te staan, omdat je directe omgeving je geen steun biedt.
Je hoeft het niet alleen te doen. Laat je inspireren en ervaar steun van anderen, die in hetzelfde schuitje zitten als jij.
Precies hierom heb ik het groepstraject in het leven geroepen. Je kunt zoveel leren van elkaar; van de vragen die een ander stelt. Je ervaart zoveel steun, als je ziet dat je niet de enige bent die tegen problemen aanloopt. Ikzelf ben geen uitzondering. Mijn motivatie vliegt omhoog, wanneer ik sociale druk ervaar. Dat maakt het groepstraject zo waardevol. Zo ervaarde ook Angelique tijdens de pilot: “Ik heb de cursus als heel erg positief ervaren. […] Het was ook leuk om filmpjes van de training van anderen te zien. De herkenbaarheid vooral van waar je kan op botsen in de training en hoe je het kan oplossen.”
Wat zijn de extra’s tijdens het groepstraject?
✔ 3 maanden online begeleiding*
Van 1 oktober 2024 tot en met 31 januari 2025 kun je met al jouw trainingsvragen terecht in een besloten groep in De Kattentrainer Community (Huddle). Je ontvangt altijd binnen 24 uur antwoord van mij, zodat je nooit lang blijft zitten met jouw probleem en direct de volgende trainingssessie al weer vooruit kunt!
*Let op: de drie maanden persoonlijke begeleiding is verspreid over een periode van vier maanden (oktober 2024 – januari 2025) ivm vakanties. Van 2 november t/m 17 november 2024 en 21 december 2024 t/m 5 januari 2025 ben ik offline en niet bereikbaar voor feedback of persoonlijke begeleiding.
✔ Persoonlijke feedback op jouw trainingsvideo’s
Gedurende het groepstraject kun je ook jouw trainingsvideo’s delen in de besloten groep in De Kattentrainer Community. Je training filmen is van onschatbare waarde. Tijdens het trainen zelf ben je namelijk met zoveel dingen tegelijk bezig, dat je de training vaak anders ervaart dan werkelijk zo is.
Wekelijks ontvang je op minimaal twee video’s uitgebreide feedback van mij. Wat gaat er goed? Wat valt mij op? Welke aanpassing zou ik eventueel maken voor een volgende trainingssessie? Ik geef je constructieve en eerlijke feedback, waarmee je direct aan de slag kunt.
✔ 6 livesessies
De zes online sessies zijn een echte stok achter de deur. Je komt met alle deelnemers even samen om inspiratie op te doen, vragen aan mij te stellen en jullie trainingservaring te delen. De livesessies vinden plaats via Webinargeek op dinsdagavond van 19.30 – 20.30 uur op 15 & 29 oktober 2024, 19 november 2024, 10 december 2024, 7 & 28 januari 2025. Of je nou voorbereid bent of je je alleen wilt laten inspireren, je bent altijd welkom om aan te schuiven.
✔ Certificaat van deelname
Wanneer je de cursus volledig hebt doorlopen en aan minimaal 4 van de 6 livesessie hebt deelgenomen, ontvang je op aanvraag een certificaat van deelname.
Groepstraject
- Start: 1 oktober 2024
- 3 maanden online begeleiding
- Feedback op jouw trainingsvideo's
- 6 livesessies (online)
- Leer op jouw eigen tempo
- 1 jaar lang toegang tot de cursus
- Meer dan 35 korte lessen
- Werkboek met praktische oefeningen
- Vele voorbeeldvideo's
- Certificaat van deelname
Nu tijdelijk van €119,- voor slechts:
€50,-per maand
Nog slechts 1 plekje beschikbaar!
Of kies jij toch liever voor geen begeleiding?
Van boerendochter naar veelgevraagd kattentrainer
Hi, ik ben Judith te Boome en als De Kattentrainer is het mijn missie om de relatie tussen mens en kat te verbeteren en het welzijn van katten te verhogen.
Toen ik 34 jaar geleden werd geboren in de Achterhoek in een heel nuchter boerengezin had ik niet verwacht dat ik uiteindelijk katten zou trainen en al helemaal niet dat ik er ook nog eens mijn werk van zou maken.
Ik heb altijd een passie gehad voor dieren en gedrag. Opgroeiend tussen de boerderijdieren en als dochter van een hondentrainer, is me dit met de paplepel ingegoten. Uiteindelijk bleken deze twee passies een perfecte combinatie te zijn voor een specialisatie in kattentraining en een opleiding tot kattengedragstherapeut. Dankzij deze kennis weet ik inmiddels precies hoe je het gedrag van een kat kunt beïnvloeden – zonder dwang natuurlijk – en hoe je dit in kunt zetten om stress te verminderen.
Mede dankzij mijn enthousiasme voor kattengedrag en mijn duidelijke manier van uitleggen zitten mijn programma’s vaak binnen no time vol en heb ik al honderden katteneigenaren kunnen inspireren om te beginnen met het trainen van hun kat. Hoe jij training succesvol kunt inzetten bij jouw kat, dat leer ik je in deze online cursus.
Veelgestelde vragen
Absoluut! Het is waar dat het makkelijker is om als kitten al te beginnen met clickertraining of het aanleren van zorghandelingen, maar ook een volwassen kat is nog prima in staat om te leren.
Het kan zijn dat je wat meer tijd en geduld nodig hebt, maar het is zeker niet te laat om op latere leeftijd nog te beginnen.
Ja, deze cursus is echt bedoeld voor beginners die nog geen ervaring hebben met het trainen van katten. We starten met Cooperative Care training vanaf nul.
Het kan soms fijn zijn om dan eerst met zelfstandig met de cursus aan de slag te gaan. Dat maakt dat je beter voor bereid aan het groepstraject start en er daardoor alles uit weet te halen.
Twijfel je of de cursus wat voor jou is? Laten we dan even videobellen en boek hier een kennismakingscall.
Ik raad aan om er een routine van te maken en om dagelijks met jouw kat 1-3 minuten te trainen. Maar, belangrijker vind ik nog dat je een goede balans vindt en er plezier in hebt.
Hoe snel je resultaat ziet of jullie trainingsdoel bereikt, is van zoveel factoren afhankelijk, dat ik daar geen éénduidig antwoord op kan geven. Waar ik een week nodig had om Noor aan het tandenpoetsen te laten wennen, moest Ivy er drie weken voor trainen en had één van mijn klanten hier meerdere maanden voor nodig.
Factoren die daarbij een rol spelen: trainingservaring, energie van de kat, leersnelheid, trainingsfrequentie en motivatie.
Tot slot: ik werk vanuit de mindset dat we nooit uitgeleerd zijn. We blijven een leven lang leren en nieuwe doelen stellen. Ik ben dan ook nooit uitgetraind.
Katten zijn van nature echte jagers. Als jouw kat geen voermotivatie heeft, is het belangrijk om dit te onderzoeken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals medische problemen (zoals reukvermogen of misselijkheid), voedings-gerelateerde kwesties (zoals voerverandering of overeten) of de manier waarop je voert (zoals vrij voeren, portiegrootte, aantal maaltijden per dag of overvoeren).
Samenwerking met een kattendiëtist en/of dierenarts kan helpen om de oorzaak te achterhalen.
Tijdens deze cursus en Cooperative Care motiveren we de kat met de voerbeloning. Vandaar dat ik aanraad om eerst het gebrek aan voermotivatie te achterhalen, alvorens je start met deze online cursus.
De cursus is echt opgezet om je een goede start te geven met Cooperative Care. Je leert de basisbeginselen kennen; hoe leert een kat, hoe motiveer je een kat, hoe bouw je een zorghandeling op, wat zijn startbuttons, hoe ziet stress eruit en hoe kun je dit verminderen, en ga zo maar door…
De cursus helpt je om een basis, een fundering te leggen en brengt je de kennis over hoe je Cooperative Care in kunt zetten. Zo geef ik je mee hoe je jouw kat leert zelf op de weegschaal te stappen en zelf medicatie in te nemen. Super waardevol al! Het bevat echter geen volledige stappenplannen of trainingsgidsen voor het aanleren van complexe zorghandelingen, zoals tandenpoetsen, reismandtraining of nagels knippen.
In de toekomst heb ik wel plannen om voor specifieke zorghandelingen een trainingsgids, masterclass dan wel vervolgcurs te ontwikkelen.
Ja, heel graag zelfs! Het welzijn van jouw kat staat voor mij voorop, dus ik raad het zelfs alleen maar aan dat alle gezinsleden zich verdiepen in Cooperative Care training voor jullie kat.
Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Of je nou één kat hebt, of vier. Of je nou alleen de cursus volgt, of samen met jouw partner. Eén cursus per huishouden is voldoende.