Oranje Logo De Kattentrainer Kat

5 redenen waarom jij je kat moet te trainen

Het trainen van een kat gaat verder dan men meestal denkt. Hoewel katten bekend staan om hun onafhankelijkheid en eigenzinnigheid, is training van onschatbare waarde voor het welzijn van je geliefde huisdier. Door je kat te trainen, kun je niet alleen leuke trucjes aanleren, zoals een high-five, maar ook betere zorg bieden en je kat zowel fysiek als mentaal gezond houden. In dit blogartikel bespreken we vijf belangrijke redenen waarom het trainen van je kat absoluut de moeite waard is.
Ivy neemt haar astmamedicatie in. Ze plaatst zelf haar snoet in het masker van de inhalator.

#1 Betere zorg voor jouw kat

Het trainen van je kat stelt je in staat om hem voor te bereiden op belangrijke zorghandelingen, zoals het toedienen van medicatie, dierenartsbezoeken en vachtverzorging. Deze handelingen worden voorspelbaarder en minder stressvol, zowel voor jou als voor je kat, waardoor je hem de zorg kunt geven die hij verdient. Het vermijden van stressvolle situaties bij de dierenarts behoort nu tot het verleden!

#2 Geef jouw kat de controle die hij verlangt

Katten staan bekend om hun onafhankelijke karakter en voorkeur om zelf te bepalen wat ze willen doen. Hoewel het paradoxaal klinkt, geeft training je kat juist meer zelfcontrole. In plaats van je kat te dwingen of te beperken, leer je hem stap voor stap wat er van hem verwacht wordt en beloon je hem voor zijn medewerking. Hij heeft altijd de mogelijkheid om “nee” te zeggen, waardoor hij ervaart dat zijn grenzen gerespecteerd worden.

Door middel van training kan je kat leren vrijwillig in de reismand te stappen, zijn pootje te geven voor nagelverzorging of rustig te blijven zitten tijdens het tandenpoetsen. Je kat behoudt zo de controle en kan meewerken met de handeling, waardoor hij zich comfortabeler voelt. Dit draagt bij aan het verminderen van stress en angst bij deze dagelijkse handelingen.

#3 Fysieke & mentale gezondheid

Net als mensen hebben katten behoefte aan lichaamsbeweging en mentale uitdaging. Training kan een geweldige manier zijn om aan deze behoeften te voldoen. Door bijvoorbeeld je kat een eenvoudige “nose touch” aan te leren, kun je hem door de hele kamer laten bewegen. Zo geef je hem een uitlaatklep voor zijn energie en voorkom je dat hij zich verveelt en destructief gedrag vertoont. Bovendien stimuleert training ook de mentale capaciteiten van je kat, omdat je hem aan het denken zet. Training houdt je kat actief en gezond.

#4 Versterkt de band tussen jou en jouw kat

Dagelijkse trainingssessies versterken de band tussen jou en je kat. Jullie leren elkaar beter begrijpen en je kat zal meer vertrouwen in je krijgen. Door voorspelbaarder te zijn, meer tijd met je kat door te brengen en hem vaker te belonen, bouw je een hechtere band op. Je leert de lichaamstaal van je kat begrijpen en kunt effectiever met hem communiceren. Training komt jullie relatie alleen maar ten goede.

#5 Trainen is leuk!

Last but not least, training is leuk! Je kat geniet van jouw onverdeelde aandacht en alle beloningen. Bovendien is het geweldig om je kat bijvoorbeeld een high-five te kunnen geven. Het observeren van de vooruitgang van je kat en het vieren van zijn successen versterkt het onderlinge vertrouwen en zorgt voor een positieve interactie tussen jullie beiden. Plezier staat altijd voorop tijdens de trainingsessies.

Het trainen van je kat biedt dus voordelen voor zowel jou als je kat. Je kat voelt zich zelfverzekerder en weet wat er van hem verwacht wordt, terwijl jij een betere samenwerking met je kat kunt bereiken. Bovendien versterkt het trainen van je kat de band tussen jullie beiden en zorgt het voor vele positieve interacties. Begin vandaag nog met het trainen van je kat en ervaar de positieve veranderingen in jullie relatie.

Waarmee kan ik je helpen?

Wil je jouw kat leren wennen aan de reismand of wil je beginnen met zorg in samenwerking te geven?
Ik vertel je graag meer over mijn werk en trainingsvisie in een gratis kennismakinggesprek!